U Galiciji se nalazi
nekadašnje odredište hodočasnika, Santjago de Kompostela. On ima
dugu istoriju privlačenja putnika. Stari grad je izgrađen od
granita, a arhitektura podseća da su zime ovde duge i hladne. Dok
šetate preko njegovih trgova i pored brojnih crkava, lako možete da
ilustrujete vreme kada je ovaj grad bio religijski centar. U
vremenima kada je Evropa bila u raznim nevoljama, možda je baš na
ovom mestu stvorena ideja o budućoj slobodnoj Evropi. Pored zapažene
arhitekture i pokloništva kojim je obeležen, Santjago je jedan
užurbani grad. Pijaca vam pruža mogućnost da nađete ono što je
najvažnije za pikantnu gradsku kuhinju, dok vam farmeri
predstavljaju svoje proizvode, a posetioci i lokalno stanovništvo
jednako uživaju u posebnim, okruglim sirevima i plodovima mora koji
su sveži koliko se to samo može.
Galicijski
specijalitet je hobotnica, pripremljena na lokalni način, ili a la
Galega, što znači da se sprema u bakrenim posudama i servira sa
paprikom i maslinovim uljem na drvenom tanjiru, a jede čačkalicama,
nikako viljuškom.
U ovom kraju ljudi imaju
svoj jezik – galego. U pitanju je mešavina španskog i
portugalskog, a celi ovaj kraj je posebno poznat po svojoj muzici u
kojoj dominiraju gajde i snažni bubnjevi – u kojima se keltsko
nasleđe glasno ogleda. Ali ništa od toga ne može da ometa
hodočasnike koji se polako približavaju cilju svoga putovanja. Cilj
hodočasnika kroz hiljadu godina je katedrala u kojoj se čuvaju
relikvije svetog Jakova. I danas, kao i pre hiljadu godina,
hodočasnici najpre odstoje neko vreme pred crkvom, prema drevnom
običaju. Ipak, glavno mesto pokloništva je unutar crkve. Zamislite
da ste sredonjevekovni hodočasnik, koji je upravo preprešačio
stotine kilometara i došao na svoje odredište, pa je logično da će
se zahvaliti svetom Jakovu za srećno pređen put. A, ako ste došli
na praznik, u toku mise moći ćete da vidite ogromnu kadionicu koja
okačena na plafon crkve, ljulja se iznad glava
vernika. Na kraju, vrhunac
pokloništva je odlazak iza oltara i poklonjenje kipu svetog Jakova.
Нема коментара:
Постави коментар